16/03/2009

Onderweg...naar ICSI

ivf_baby_pregnancy_announcement_t_shirt-p235475223069459245uye8_400

 

Vorige week donderdag hadden we het gesprek met ‘onze’ counselor in het kader van IVF. Ik vraag altijd speciaal naar haar omdat ze zoveel warmte en ervaring uitstraalt.

Ze heeft alle tijd genomen voor ons, anderhalf uur lang gaf ze uitleg, luisterde ze naar onze ervaringen tot nu toe, gaf ze feed back, was ze eerlijk en recht-door-zee zoals we gewoon zijn van haar, antwoordde ze op elke vraag… Zalig. Ik had het nodig zo’n babbel met iemand die meelevend is, maar tegelijkertijd toch ook een professionele kijk op de zaken heeft.

Een eerste verrassing is dat we geen combinatie IVF/ICSCI zullen doen. Onze fertiliteitstarts heeft ons blijkbaar meteen volledig op ICSI gezet. Op het hoe en waarom daarvan kregen we niet meteen een sluitend antwoord. Maar een mogelijke verklaring is dat ze zo weinig mogelijk eicellen willen verliezen en dat ALS die eicellen bv moeilijk doordringbaar zouden zijn, dit de beste garantie op succes is.

Ik kreeg de indruk dat ze door het feit dat de IUI’s mislukten en we ondertussen al bijna 2 jaar proberen zwanger raken terwijl we volkomen normaal lijken, eventueel denken dat mijn eitjes misschien een harde schaal hebben om het zo plastisch uit te drukken. Ik gaf openlijk toe dat ik eigenlijk hoopte op deze verklaring voor onze onvruchtbaarheid. Daarop antwoordde de verpleegkundige dat ze mijn eicellen nog nooit gezien hadden en dat ze dus nu voor de eerste maal hierover mee te weten zouden komen.  Ze drukte ons op het hart hoop te hebben, maar gaf daarbij wel mee dat het toch nog altijd totaal nieuw was ook voor hen en dat dit dus ook vooral een eerste test was.

Misschien produceer ik wel eicellen van bedenkelijke kwaliteit bij de eerste poging  omdat de stimulatiemedicatie verkeerd werkt en kunnen ze daar dan aan werken bij een eventuele 2e poging. Een andere meer drastische mogelijkheid is dat mijn eicellen gewoon slecht zijn tout court (hoewel daar blijkbaar geen indicatie toe was volgens mijn bloedresultaten van dag 3) wat iets is dat ze pas zullen weten na de 2e keer. De enige optie daarna is dan eiceldonatie, waarop zowel ik als mijn tegelijkertijd laconiek zeiden:  dan stopt het dus voor ons”. Vreemd want we hebben het daar eigenlijk niet expliciet over gehad, maar blijkbaar zitten we qua buikgevoel toch op dezelfde golflengte. Uiteraard is dit veel te ver vooruitdenken en ga ik me niet bezondigen aan grote uitspraken die ik dan misschien moet terugdraaien achteraf, het is hoe we het NU aanvoelen.

Wat zeer fijn om te horen was, was dat de spuiten menopur en  (en oh boy dat zijn er dus echt keiveel, brrr) blijkbaar geen invloed op het humeur zouden hebben, in tegenstelling tot het welbekende  Clomideffect bij IUI’s. Toen ik mijn bezorgdheid over de mogelijke pijn bij de pick-up uitte en verwees naar mijn horror HSG, stelde ze mij meteen gerust dat een PU daar absoluut niet mee te vergelijken was. Het spoelen van de follikels komt zelfs niet in de buurt van het ondraaglijke gevoel van de inspuiting van de vloeistof -tegen de richting in van de eileiders- bij een baarmoederfoto. Achteraf bedacht ik nog even ongerust dat het gebruik van de baarmoederklem en de ijzeren drilboorstaaf voor hevige krampen zorgde, maar ik ben er vrijwel zeker van dat dat lag aan de onervarenheid van de toenmalige kersverse gyn die geen kaas had gegeten van het efficiënt plaatsen van een speculum en het bochten nemen met katheters. Dus ook daarin ben ik vrij gerust.

 

De hele procedure van ICSCI was overweldigend, vooral voor mijn man die het ‘mind numbing’ noemde door de vele opeenvolgende fases en talrijke bloedprikken en echo’s.  Hij vroeg zich af hoe iemand in godsnaam daar wijs uit raakte, maar dat komt natuurlijk omdat hij geen fan is van de CRGwebsite en lotgenotenchats zoals ik.  Ik begrijp helemaal dat sommigen hun fertiliteitcentrum een buitenverblijf noemen, want inderdaad, ik zal er zoveel naartoe moeten dat ik er evengoed mijn tent kan gaan opslaan. Mijn lijf zal volgende maand helemaal overgeleverd worden aan ‘de wetenschap’, ik zal opgevolgd worden tot op de minuut of beter nog tot op de eicel. De vele spuitjes en de pick-up blijven echter wel zaken waar ik in alle eerlijkheid met matig enthousiasme naar uitkijk. Ik durf me nauwelijks de vraag stellen hoe dit deftig te combineren zal zijn met mijn werk,wetende dat een verplaatsing van het UZ naar mijn kantoor op zich al een uur duurt. Gelukkig zijn ze verwittigd, ik heb hier al met de nodige vertrouwenspersonen gesproken en in alle openheid verteld dat op de cruciale dagen mijn prioriteiten niet op professioneel gebied liggen. Mijn schatje zei daarover dat het voor een klein bedrijfje geen geschenk is als een van de medewerksters dergelijke behandelingen moet volgen en dat is helemaal waar. Gelukkig valt mijn afwezigheid op mijn werkstek wel degelijk op te vangen en heb ik en baas die alle begrip heeft.

Op een gegeven moment sneden we het onderwerp van de dienst Patienten Monitoring (DPM) aan en ik vertelde haar over mijn onaangename ervaring van een week terug. Blijkbaar sta ik niet alleen met mijn verhaal en komen er meer klachten over norse reacties binnen. De verpleegkundige begreep me helemaal en gaf ruiterlijk toe dat dat een probleem was, maar ze gaf ons ook tegelijkertijd wat meer inzicht in welke omstandigheden de medewerkers van DPM werken. Uiteraard moet het een onprettige job zijn om zoveel slecht nieuws te brengen en uiteraard sluipt de routine ook in dergelijke delicate functie en staan ze onder zware tijdsdruk. Op het moment dat ik als een gespannen veer aan de telefoon hang, heb ik daar weinig boodschap aan natuurlijk, maar nu zal ik het achteraf beter kunnen plaatsen.

Helemaal op het einde van het gesprek toonde de counsellor op vraag van mijn echtgenoot het tabelletje met statistieken en dat sprak boekdelen:  ten opzichte van IUI zou een vrouw in mijn situatie en met mijn leeftijd al onmiddellijk 3 keer meer kans maken op slagen met IVF/ICSI. Bij een 2e poging ligt de succesratio,zoals mijn man het zo wiskundig uitdrukte,  al op 50%, bij een 3e  wordt dat bijna 70% en zo stijgt dat tot 80% en meer bij volgende pogingen. Er is bovendien een nieuwe uiterst efficiënte invriestechniek (zonder kristalvorming) voor embryo’s, wat maakt dat sinds kort de cijfers voor zwangerschappen met ‘eskimootjes’ ook de lucht in gaan. Goed nieuws troef, dus.

Onmiddellijk na dit uitgebreide gesprek gingen we onze waslijst medicatie halen voor onze korte ICSI-procedure met antagonisten. Maar liefst 3 verschillende soorten inspuitingen, nl. Puregon (Menopur voor stimulatie follikels), Orgalutran (blokkeren ovulatie) en een dubbele dosis Pregnyl. Uiteraard ontbreken ook de alom geliefde capsules Utrogestan niet. Enigszins ‘cool’ is wel de Puregonpen, vergelijkbaar met hetgeen diabetespatiënten gebruiken. Ik heb er al zitten mee spelen en het lijkt me veruit de meeste gebruiksvriendelijke injectie van allemaal.

Ik ga de strijd dus aan met open vizier, vol hernieuwde moed, vol goesting om er in te vliegen en mijn demonen te trotseren, vol hoop zelfs met daaraan gekoppeld een gezonde dosis voorzichtigheid. Het heeft me dus goed gedaan deze afspraak, ik denk zelfs dat ik mijn roze bril weer durf boven halen…

S32401

 

13:52 Écrit par Mom to be dans Baby | Lien permanent | Commentaires (3) | Tags : baby, roze bril, crg, icsi |  Facebook |

Commentaires

Een hele boterham Het gesprek heeft je duidelijk deugd gedaan, dat lees ik "tussen de regels". Ik wist wel al dat je je goed voelde bij je counselor, maar goed dat dit telkens opnieuw bevestigd wordt. Fijn dat ze tegelijk warmte en professionaliteit uitstraalt. Ze lijkt me ook het ideale evenwicht te kunnen vormen tussen het begrijpen van de patiënt en het reilen en zeilen op de afdeling. Dit werd opnieuw bevestigd in haar respons aangaande DPM.
Over je eicelkwaliteit zou ik me nu althans nog geen zorgen maken. Ze hebben geen echte indicatie dat die slecht zouden zijn, en gissen ook maar wat. Wat moeten ze denken, wat zou de oorzaak kunnen zijn? En zo maken ze een lijstje met mogelijkheden op en passen ze die techniek toe met de meeste kans op succes. Dat is de enigste bedenking die je je moet maken bij het krijgen van de boodschap "alles wordt ICSI". En het is goed dat ze zo werken. Zo weinig mogelijk verspilling van je terugbetaalde poging, want die zijn jammer genoeg of ook wel gelukkig niet oneindig.
De pu is ook nog veraf. Dus ook daarover nog geen kopzorgen maken. Eerst rusten nu, genieten van de pauze. En dan spuiten. Het spuiten is idd wel veel, en dagelijks, en op een bepaalde twee maal per dag, maar jij doorstaat dit. Jij kan dit, daar ben ik van overtuigd.
Go for the first testride!!!!

Écrit par : Bokje | 16/03/2009

Go for it momke! Het zal er zijn voor je het weet en dan zit je mee op de thalys!

Veel succes ermee
xxx

Écrit par : Sterretje | 18/03/2009

Hey momke,
Hoe lang nog eer je van start mag gaan? Geniet je nu nog even van de 'rust'?
Ik wens je heel veel sterkte hoor om van start te gaan. je zal zien dat het al bij al goed meevalt. Voor je het weet is je pick up in zicht!

Ikzelf heb een andere blog gestart. Als je je geroepen voelt, kan je de nieuwe perikelen volgen op mijn nieuwe adres....

groetjes

Écrit par : Sterretje | 22/03/2009

Les commentaires sont fermés.